aastatel 2014, 2015, 2016

Verivorstide tegemise talgud

Pühapäev, 18. detsember 2016 10:00 – 16:00

Hapukapsa tegemise talgud 9.10.2016 kell 11-15

Hapendamine on moes - see on tervisele kasulik köögivilja säillitamise viis. Teeme meiegi üheskoos perele talveks hapukapsaid!

Saame kokku 9. oktoobril Võhmas Kulla Leida juures. Toome kapsapead ühiselt kohale – anna Tiinale (tel 50 989 64) 1. oktoobriks teada, mitu kilo kapsast soovid.

Kui on tahtmine porgandit lisada, võta ise riivitud porgand ühes. Soola ja köömned varub Leida. Tule oma hapendusnõuga. Lõpetame talgud kohvilauas, võta midagi kohvikõrvaseks kaasa. Rõõmsa kohtumiseni!

23.06.2016 Kurlas - Pilli mängivad kõik, kellel on pill ja kasvõi üks lugu sellel!

Tulele tulijatel palume kaasa võtta:

- lilli jaanivihtade tegemiseks ja pärgade punumiseks,

- toidu- või joogipoolist ühisele jaanilauale,

- puid tulle (halg või oksaraag)

12.00 Lippude heiskamine külaplatsil – laulame Eesti hümni

12.15 Ettevalmistused külaplatsil:

- tuleplatsi, kiige, lava, jalgpalli väravate, telgi kaunistamine,

- tuleaseme sättimine,

- pärgade punumine,

- telgialuse seadmine (laud, toolid),

- lastemängupesade valmistamine

17.00 Noorte meeste mõõduvõtmine jalgpallis

Külasaun

20.00 Pärgade punumine

21.00 JAANIÕHTUL:

Jaanituliste tervitamine ja vastuvõtmine, jaanitulele kutselaulud, toidulaua katmine (võiks võtta kaasa lina lauale)

Jaanivihtade tegemine 9 sorti taimedest

Miks tehakse tuld suvepühal – pärimuslugude jutustamine

Jaanitule ääres:

- Jaanitule süütamine jaanitulele kutse ja tulesõnad

- Jaanide pühitsemine

- Laulmine, mängud, tantsud

Jaanikaste võtmine ja kogumine

Eestvedajad: KUME Külaselts ja Pärimuslaulu seltsing



August Rei 130 - Järvamaal, Türi vallas, Kurlas ja Kabalas

August Rei 130 - Järvamaal, Türi vallas, Kurlas ja Kabalas

42 fotot · Updated 3 aastat tagasi

22. märtsil toimus Konstantin Pätsi muuseumi, Türi vallavalitsuse eestvõttel riigimees August Rei 130. sünniaastapäevale pühendatud mälestusüritus. Sõnavõttudega esinesid Riigikogu esimees Eiki Nestor, Riigikogu liige Jaanus Marrandi, Järva maavanem Alo Asma, jt. Suured tänud Türi valla rahvale toreda ürituse eest! Fotod: Järvamaa muuseum. 42 fotot · Updated 3 aastat tagasi

14. veebruaril sõbrapäeval Mikko talukohas tuld tegemas.

Talgupäevadel kokku tõstetud kraam tahtis põletamist: ilm oli sobiv ja seltskond hea. Vaata pilte!

Vihategemise õpetus

Millal teha talvised vihad – kes ütleb, et enne jaani, kes kinnitab, et pärast jaani, ja kolmandad räägivad, et uue ja vana kalendri jaanide vahel. Kurla küla Aulis tegi vihad juba varakult valmis ja jäädvustas töövõtted teistelegi vaatamiseks...Aga Saaremaal tehakse talvised vihad valmis augustikuu vana kuu ajal. Sel aastal on see näiteks juuli lõpp ja augusti algus. Selleks ajaks on kaseoks täiesti valmis, tal ei ole enam pehmeid otsi, mis kleepuvad, ja ta on korralikult sitke. Nii et - viimane aeg on kohe kätte jõudmas!

Türi valla külade päev 27. juunil 2015 Kurla külaplatsil

Jaanipäev 2015

Kiige renoveerimine 31.05.2015

Eile ja täna remontisid Arbotur OÜ meistrid Kurla külaplatsi kiige. Tänud!

Kaunist jõuluaega ja rõõmsat aastavahetust!

Head KUME külaseltsi liikmed, Kurla ja Meossaare külade elanikud, sõbrad, toetajad ja tegemistele kaasaelajad! Aasta hakkab lõppema ja aeg vaadata tagasi möödunule. Lisame seekord tervituskaardile väike kokkuvõtte lõppeva aasta tegemistest ja kirjutame mõne sõnaga tulevikuplaanidest.

2014. aastal kajastas meie tegemisi järjepidevalt veebileht www.kume.ee ja facebook. Heas korras on hoitud Kurla külaplats ja Meossaare kabeli ümbrus. Veebruaris sai välja pakutud Kurla küla nimesildi konkurss. Aprillis osalesime südamenädala üritusel – naaberkülade Kabala ja Meossaare kohtumisel kabeli juures. Mais korraldasime Teeme ära talgud Mikko talukohas, kuhu tulevikus on kavas paigaldada Kurla küla silt. Toimus rahvarohke jaanipäev Kurla külaplatsil. Viisime läbi sarja „Talupere talitab II” – õppisime kasevihtasid õigesti siduma, proovisime valmistada uue koostisega seepe. KUME kotta on toodud kangasteljed, mida uuel kevadel on kavas hakata kokku panema. Juulis õnnitlesime 100. juubeli puhul armsat naabrimemme Sirvi Rõuku. Augusti lõpul Muinastulede ööl toimus Meossaare kabeliaias Marek Sadama kontsert. Septembri lõpul saime taas kokku KUME kojas - sündmus Mehed kokkama. Sügisel annetati KUME kojale köögimööbel, mida kevadel saab hakata paigaldama.

2015 Tegemisi ja mõtteid jagame peamiselt veebilehe www.kume.ee ja fb kaudu. Tahame hoida korras Kurla külaplatsi ja Meossaare kabeliaia. Kavas on jätkata Mikko talukoha korrastamise ja külasildi kujundamisega. Kevadel tahame paigaldada KUME kojale annetatud köögimööbli ja seada üles kangasteljed. 27. juunil toimub Kurla külaplatsil Türi valla külade päev. Augustis toimuva üleriigilise Maapäeva sündmuste läbiviimisel on korraldajatel kavas kaasata ka Kurla külamaja. Loodame, et kulturiinimestel on jaksu ka sel suvel Meossaare kabeliaias mõni tore kontsert korraldada. Kevadel selgitame Kurla külaplatsi kiige seisukorra ja parandustöödeks vajaminevad ressurssid. Nagu iga kord, tuleb kindlasti ka eeloleval aastal üllatavaid pakkumisi mõne sündmuse korraldamiseks KUME kojas. Rahaliste vahendite taotlemine ja saamine sõltub fondide pakutavatest võimalustest. Jõudumööda tegelemeväiksemate ja suuremate tegemistega, mis külades elamise toredamaks aitab teha.

Heade pühadetervitustega,

KUME külaseltsi juhatus

Mehed kokkama 30.septembril 2014

Seebitegu neljapäeval, 7. augustil kell 18.00 Kume kojas

Sain sõbranna Riinalt sellise kirja: Proovi kindlasti soolaseepi, effekt nagu mereveel"

400g kookosrasva

200g oliiviõli

95 g seebikivi

230g vett(võib panna pooleks v enamus jääkuubikuid, et kiiremini jahtuks)

300g himaalaja soola

10-15 g vaarika aroomiõli

Segada kokku 35 kraadi juures, kui paar kraadi soojem, kipub sool sulama

Seepi võib nahal hoida peale sauna, istuda räti all, las läheb punaseks, nahale ja pekkidele hea. Võib lihtsalt pesta, sobib probleemsele nahale, psoriaasile.

Ma arvan, et võiksime seekord proovida just selle seebi segamist. Kui teil on veel huvitavaid mõtteid, siis tulge ja jagage meiega!

Pildid: Teeme ära talgud 3. mail. 2014

Rõõmus seltskond koristas Mikko talukohas, et teha ettevalmistusi küla nimesildi paigutamiseks.

Kurla küla nimesilt

Head inimesed! Pakume välja KUME külaseltsi poolt idee, et teeks Viljandi maantee äärde Kurla küla tutvustava sildi. Kohaks saaks endise Mikko talu elumaja vundament. Tänaseks päevaks on selleks vajalikud dokumendid korda aetud ja vallast luba saadud.

Plaan on 3. mail, " Teeme ära " talgupäeval alustada teie kõigi abiga krundi ja majavaremete koristamist. Hiljem teeksime maja ühte otsa vundamendi äärele väikse platsi ja paneme sinna Kurla küla sildi. Pakume välja ka mõned kavandid, milline see silt võiks tulevikus välja näha.

Palume Teie kõigi aktiivset osavõttu arutelus ja omapoolsete ideede välja pakkumises.

Aina ja Aulis leeaina@hotmail.com